pondělí 1. dubna 2019

„UBUNTU“


Dnes bych se s Vámi chtěl zamyslet nad krátkým, ale jistě velmi poučným příběhem, který jsem našel na internetu.
Jistý antropolog nabídl dětem z afrických kmenů soutěž. U stromu položil koš plný ovoce a řekl dětem, že kdo k němu první doběhne, všechno vyhraje. Když dal signál ke startu, děti se chytily za ruce, ke stromu doběhly společně a mohly tak všechny užívat získanou výhru. Když se jich s údivem zeptal, proč běželi společně, když někdo z nich mohl vyhrát všechno ovoce pro sebe, odpověděli:

„UBUNTU“ –  jak může být jeden z nás šťastný, zatímco ostatní jsou smutní?

(V kultuře Xhosa „UBUNTU“ znamená „Já jsem, protože jsme.“)

Je pozoruhodné, že z našeho, západního pohledu nějaký "primitivní" kmen někde v Africe chápe velmi dobře tento základní princip přežití pospolitosti, který je však také zdrojem pravého štěstí a radosti, zatímco náš „vyspělý a civilizovaný svět“ ho plně ignoruje a přímo se proti němu staví. Ba dokonce se tím ještě chvástáme a získáváme si za to uznání ostatních - jak jsme někoho „vypekli“, předběhli, zničili, seřvali, vytrestali.. Patří sem i pohrdání lidmi nižšího postavení, vzdělání, sociálního původu a podobně. Přitom pokud by nebyly zastoupeny všechny profese a skupiny lidí, až po ty „nejnižší“ (nemám toto označení rád, protože kdo má právo hodnotit jaká profese, či postavení je „nízké“) pak by nebylo „UBUNTU“ tedy „JÁ“, protože by nebyl nikdo z nás. Těžko si jednotlivec může být sám vším. Tedy od uklízečky, pekaře, stavaře až po…  A od koho bychom se učili životní moudrosti, dovednostem, od koho bychom mohli čekat pomoc a rady, ne-li od různorodých lidí, různých postavení, věku, skupin a…

Než tedy kohokoliv odsoudíme, kýmkoliv pohrdneme, zařadíme do žebříčku „TOP“, nebo „OUT“ a podobně, vzpomeňme si na „UBUNTU“! Nejenže je to tak moudré a spravedlivé, ale také jediná cesta ke společnému přežití a k pocitu štěstí a radosti. Ostré lokty, pohrdání lidmi a soupeření nechejme těm, kteří se chtějí vyčerpávat nekonečnými a zbytečnými boji, které vedou jen k frustraci, sebedestrukci a pocitům nespokojenosti. UBUNTU!




Žádné komentáře:

Okomentovat